«Το ταλέντο είναι σαν ένα σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν».
Αυτό κατά τον Άρθουρ Σοπενχάουερ στο  «Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση» (1819), αποτελεί μια πραγματικότητα.

                Στον χώρο του HR τι ψάχνουμε; Τη μεγαλοφυΐα; Εχουμε στόχο που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν; Μια στις χίλιες εταιρείες πιθανότατα να έχουν αυτή τη λογική. Aς πάμε με το σήμερα και τα βασικά. Εκεί προτιμότερο όμως είναι το ταλέντο. Ναι, αυτό είναι που «χτυπάει ένα στόχο που οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν». Κάπου εδώ όμως αρχίζει ο διαχωρισμός.

Η Πρόσληψη/Στελέχωση (Recruitment) αφορά την πλήρωση κενών θέσεων. Απλό (μάλλον).  Η προσέλκυση/απόκτηση ταλέντων (Talent acquisition) είναι μια συνεχής στρατηγική για την εξεύρεση ειδικών, ηγετών ή μελλοντικών στελεχών για την εταιρεία σας. Προφανώς και υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απλή διαδικασία μιας πρόσληψης. Δεν μας αρέσει να το ακούμε, αλλά υπάρχει και είναι μεγάλη. Η απόκτηση ταλέντων τείνει να επικεντρώνεται στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό ανθρώπινων πόρων και στην εξεύρεση κατάλληλων υποψηφίων για θέσεις που απαιτούν πολύ συγκεκριμένη δεξιότητα.

Η Στελέχωση χρησιμεύει για την κάλυψη ενός συγκεκριμένου ρόλου με έναν υποψήφιο με τα κατάλληλα προσόντα και είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την πλήρωση κενής θέσης. By the book. Από την άλλη πλευρά, η απόκτηση/προσέλκυση ενός ταλαντούχου στην εταιρεία μας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού που αποσκοπεί να προσελκύσει τους καλύτερους και πιο καταρτισμένους ανθρώπους και να τους πείσει να φέρουν τις μοναδικές δεξιότητές τους στην εταιρεία σας. Εδώ είναι και το δύσκολο της υπόθεσης.

Η ομάδα προσέλκυσης ταλέντων μέσα σε μια εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εύρεση, την απόκτηση, την αξιολόγηση και την πρόσληψη υποψηφίων για να καλύψουν τους ρόλους που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας και για την πλήρωση των απαιτήσεων του έργου. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία με πολλές αμφιβολίες και εκτός – ουσιαστικά – προδιαγραφών. Πολλές φορές το ένστικτο του recruiter είναι εκείνο που θα καθορίσει τα πάντα.

Η διαδικασία της “Talent acquisition” ως μοναδική λειτουργία και τμήμα είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη στον χώρο του HR. Σε πολλές επιχειρήσεις, η πρόσληψη είναι ακόμα μια αόριστη λειτουργία/υποχρεώση ενός γενικού διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού. Σωστό, αλλά βαρετό. Πας με μπούσουλα. Λογικό, αλλά το ταλέντο ούτε το βρίσκεις μήτε το προσελκύεις βαδίζοντας με ότι λέει η εμπειρία και οι… οδηγοί προσλήψεων.
Η απόκτηση ταλέντων γίνεται γρήγορα ένα μοναδικό επάγγελμα, ίσως ακόμη και διαφορετικό από την πρακτική της γενικής πρόσληψης.

Οι επαγγελματίες της «Talent acquisition» είναι συνήθως εξειδικευμένοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι διαφορετικές οι ανάγκες και οι απαιτήσεις κάθε επιχείρησης και η αποτελεσματική πρόσληψη απαιτεί μια καλά μελετημένη εταιρική τακτική γύρω από την πρόσληψη και την ανάπτυξη ταλέντων.

Το 2018, σχεδόν το 75% των εργοδοτών είχαν σοβαρό πρόβλημα στο να βρουν τους  κατάλληλους υποψήφιους. Οποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι θέλει το ταλέντο και όχι έναν απλό εργάτη. Ωραίο ακούγεται. Φυσικά. Ευκολο να το λες. Το ταλέντο. Είναι κάτι το όμορφο. Υπόσχεται πολλά. Ποιο ταλέντο όμως; Δεν το βρίσκεις στο δρόμο. Θέλει μάτι, υπομονή και αναζήτηση.

Πάνω από όλα όμως να ξέρεις τι θέλεις. Και κυρίως αν το βρεις να του αφήσεις τα περιθώρια να σου μεταδώσει τις γνώσεις και αυτό το περίφημο ταλέντο για το οποίο όλοι δίνουν μάχη για να το βρουν και να το κάνουν δικό τους.

Πολλές φορές το ταλέντο είναι ακατέργαστο. Θέλει εκπαίδευση για να σου αποδώσει αυτά που θες. Ισως και να είναι εκτός προδιαγραφών. Εχεις την θέληση και την υπομονή να δουλέψεις μαζί του ώστε να σου αποδώσει τα πάρα πολλά που μπορεί;

Βασιλική Κεφαλά, Msc, MBA
HR / Business Psychology

Κοινοποίησε :)