Τα reels είναι κάθετα videos τα οποία μπορεί να είναι έως και 60’’. Τα videos αυτά μπορούν να προέρχονται, είτε από «συρραφή» φωτογραφιών και videos που έχει τραβήξει σε άλλο χρόνο ο χρήστης, είτε από video το οποίο θα τραβήξει μέσω της εφαρμογής και συγκεκριμένα στο περιβάλλον του εργαλείου των reels.

«Και τι διαφορετικό έχουν από τα stories»; μπορεί να αναρωτηθείς.

Μια διαφορά είναι πως τα reels ενός λογαριασμού μπορεί να τα δει κάποιος, είτε ακολουθεί ένα λογαριασμό είτε όχι. Επίσης τα reels μένουν για πάντα στο λογαριασμό του χρήστη (και δεν εξαφανίζονται όπως τα stories) και τέλος οι marketers μπορούν να στοχεύουν το κοινό που τα έχει δει.

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, τα reels δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσει το Instagram το αντίπαλο δέος του TIK TOK.

Πως φτιάχνουμε Instagram Reels

Ο απλούστερος τρόπος είναι να πατήσεις το γνωστό + στο κάτω ή στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης και να επιλέξεις Reels

Όμως, πριν ξεκινήσεις να πατάς κουμπιά θα πρέπει να σκεφτείς:

Tο κοινό στο οποίο θα απευθυνθείς, ώστε να αποφασίσεις για το στυλ του video που θα δημιουργήσεις: θα είναι casual, χιουμοριστικό, πληροφοριακό;

Tο στόχο που θέλεις να πετύχεις για το μπραντ σου ώστε να αποφασίσεις για το περιεχόμενο του video: θέλεις απήχηση, διάδραση, επισκεψιμότητα, ή παρουσίαση εταιρείας – προϊόντων.

Tο σενάριο του video που θα δημιουργήσεις: ποιος & τι παρουσιάζεται, τι λέει /δείχνει, με ποια σειρά. Θα φτιάξεις παρουσίαση προϊόντος, behind-the-scenes, Q&A (δες περισσότερες ιδέες στο τέλος του άρθρου).

Βέλτιστες πρακτικές

Αφού αποφασίσεις τα παραπάνω, δημιουργείς το video, είτε απευθείας από τα reels είτε χρησιμοποιώντας videos και φωτογραφίες που έχεις ήδη στο κινητό μας.

Το τελικό μας δημιούργημα μπορούμε να το «ντύσουμε» μουσικά με δική μας μουσική (την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι, για τα δικά τους reels) ή με μουσική που θα βρούμε στο Instagram music library (μπορείς να βρεις και τις trending μουσικές όπως και το TIK TOK).

Άλλες επιλογές που έχεις είναι η ταχύτητα του video και τα γνωστά εφέ που ξέρουμε και από τα stories.

Αφού τελειώσεις με το δημιουργικό κομμάτι και κάνεις ένα preview, διαλέγεις το «εξώφυλλο» και να γράφεις μια φράση που περιγράφει το reel.

Μπορείς επίσης να μοιραστείς το reel στο Insta feed για να αυξήσεις την απήχηση.

Ακόμη μια κίνηση για να αυξήσεις την απήχηση είναι να κάνεις tag κάποιον άλλο χρήστη και – αν το αποδεχτεί – το reel θα το δουν και οι δικοί του ακόλουθοι.

Από τις βέλτιστες πρακτικές δεν θα μπορούσε να λείψει η ακόλουθη: μην χρησιμοποιείς κάτι που έφτιαξες στο ΤΙΚ ΤΟΚ για να σηκώσεις ένα reel γιατί ο αλγόριθμος του Insta δεν θα το προωθήσει όσο ένα native video.

Μιλώντας για τον αλγόριθμο του Instagram για τα reels, ισχύουν τα γνωστά σε όσους χρησιμοποιούν τα social. O αλγόριθμος «επιβραβεύει» τα reels που:

Eχουν πολλές διαδράσεις (και άρα είναι πρωτότυπα, εντυπωσιακά, δίνουν κάποια αξία ή διασκεδάζουν τους χρήστες).
Έχουν μουσική από το Instagram music library ή πρωτότυπη μουσική.
Χρησιμοποιούν κείμενα, φίλτρα και εφέ.
Ανεβαίνουν απευθείας από τα reels.
Είναι κάθετα.
Ο αλγόριθμός «τιμωρεί» τα reels τα οποία:

Δεν έχουν καλή ανάλυση.
Έχουν πάρα πολύ κείμενο.
Ανεβαίνουν από άλλες εφαρμογές.
Δεν πληρούν τα κριτήρια του Instagram.
Στατιστικά για τα Reels
Τα στατιστικά για τα reels μπορείς να τα δεις ανά reel ή συνολικά.

Για να δεις τα στατιστικά ανά reel πηγαίνεις απλά στο reel για το οποίο θέλεις να δεις τα στατιστικά (πατώντας τις 3 τελείες και επιλέγοντας “Insights”).

Εκεί θα βρεις στατιστικά για:

Το πόσες φορές «έπαιξε» το reel.
Πόσους λογαριασμούς προσέγγισε.
Πόσα likes, comments, saves, shares πήρε.
10 Ιδέες για Reels που θα φτιάξεις

Καλή η θεωρία αλλά ας πάμε και στην πράξη. Εδώ σου έχω την απάντηση στην ερώτηση που πάντα πονάει: «τι reels θα φτιάξω»;

Όπως εξήγησα και στην αρχή του άρθρου, ότι έχει να κάνει με δημιουργία περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να ακολουθεί μια στρατηγική. Αφού ορίσεις τη στρατηγική, να μερικές ιδέες για να την υλοποιήσεις:

1. Πες την ιστορία σου: ποιος είσαι, τι έχεις κάνει στη ζωή σου, πως αντιμετώπισες εμπόδια και πως τα υπερπήδησες, τι έχεις μάθει από τις αποτυχίες σου, πως κατάφερες ότι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.

2. Παρουσίασε τα προϊόντα / υπηρεσίες σου: πως τα φτιάχνεις, γιατί είναι διαφορετικά, πως ωφελούν τον πελάτη σου.

3. Δείξε ένα «πριν και μετά»: πως μετέτρεψες ένα παλιό έπιπλο σε καινούργιο, πως ανακατασκεύασες ένα site, πως άλλαξες ένα χώρο, …

4. Δείξε backstage (behind the scenes): τι κάνει ο σεφ στην κουζίνα, πως δημιουργούν οι graphic designers σου, πως προετοιμάζεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής, πως ενημερώνεις το προσωπικό να υποδεχτεί καλεσμένους, …

5. Δώσε τους μια ιδέα για κάτι που ετοιμάζεις (teaser λέγεται στα Ελληνικά).

6. Εκμεταλλεύσου κάτι που συζητιέται έντονα (αυτό τον καιρό όσοι ασχολούνται με firewalls για κινητά έχουν πεδίο δόξης λαμπρό).

7. Δείξε το προσωπικό σου (αυτό το περιεχόμενο έχει πάντα επιτυχία).

8. Φτιάξε videos «πως να …» (ναι, το καταλαβαίνω πως αυτό μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο).

9. Απάντησε σε FAQs (ευκολάκι αυτό).

10. Ανέβασε evergreen (= πάντα επίκαιρο) υλικό.

πηγη

Κοινοποίησε :)