Όταν είσαι αφεντικό του εαυτού σου είναι δύσκολο να μένεις πάντα πιστός στο πρόγραμμα που έχεις σχεδιάσει.
Η κούραση, οι απαιτήσεις της δουλειάς αλλά και ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να μας αγχώσει και να ρίξει την αποδοτικότητά μας.
Το να υποκινούμε μόνοι μας τον εαυτό μας είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολο γιατί τα κίνητρα, συχνά, μας τα δίνουν και οι άλλοι.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι με 5 πολύ απλά βήματα.

  1. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όταν τελειώνουμε τη λίστα των εργασιών μας.

Όταν δουλεύουμε για τον εαυτό μας είναι σημαντικό να έχουμε μία to-do-list με όλα όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Για όλους εμάς που εργαζόμαστε μόνοι μας αυτή μπορεί να είναι… ατελείωτη αφού όλα πρέπει να γίνουν από εμάς. Αυτό ακριβώς μπορεί να αποβεί αποθαρρυντικό. Πρέπει, λοιπόν, με κάποιον τρόπο να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όταν στο τέλος της ημέρας καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας όλα εκείνα που έπρεπε να κάνουμε. Δεν ασχολούμαστε, δηλαδή, με όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε. Αυτό είναι ένα μυστικό που θα μας δώσει κίνητρο να συνεχίσουμε με πάθος και την επόμενη μέρα.

  1. ΔΕΝ ξεκινάμε την ημέρα μας με τα email που έχουμε λάβει.

Ερευνες έχουν δείξει ότι οι δύο πρώτες ώρες μετά τον ύπνο μας είναι οι πιο παραγωγικές και ότι οι απαντήσεις σε emails δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να σπαταλήσουμε αυτές τις δύο ώρες. Για να παραμείνουμε παραγωγικοί και την υπόλοιπη μέρα πρέπει να ξεκινήσουμε σωστά και να επενδύσουμε στον χρόνο μας εύστοχα.
Οι παθητικές πνευματικές ενέργειες δεν θα μας δώσουν αυτό το πλεονέκτημα. Το να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο όγκο εργασίας θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι αφήνουμε πίσω άλλα σημαντικά. Επομένως, διατηρούμε το email μας κλειστό και ξεκινάμε με την εργασία που εκκρεμεί έτσι ώστε να τελειώσουμε ή να φτάσουμε πιο γρήγορα στην διεκπεραίωσή της.

  1. Αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα ένα «θέμα» παραπάνω.

Εάν νιώθουμε έλλειψη ενέργειας ή αν δεν νιώθουμε αρκετά παραγωγικοί μία μέρα, δεν πειράζει – συμβαίνει και στους καλύτερους επαγγελματίες αυτού του κόσμου.
Σκοπός είναι, έστω και εκείνες τις ημέρες να θέτουμε στον εαυτό μας μικρούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και είναι σχετικά εύκολοι. Να απαντήσουμε, φερ’ ειπείν, σε ένα email ακόμα ή να συμπληρώσουμε 5 γραμμές παραπάνω στο excel που δουλεύουμε.
Αυτό αποτελεί άσκηση παρακίνησης με αποτέλεσμα, μέρα με τη μέρα σε μια κακή περίοδο, να καταφέρνουμε λίγα πράγματα παραπάνω.

  1. Ολοκληρώνουμε εκείνη την εργασία για την οποία μετά θα είμαστε υπερήφανοι.

Στην αρχή της ημέρας, όταν και δημιουργούμε τη λίστα με τις εκκρεμότητές μας, πρέπει να κάνουμε μία και μόνο ερώτηση στον εαυτό μας: ποια είναι η κύρια και καίρια εργασία που πρέπει να γίνει ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της ημέρας μας;
Όταν θα ξέρουμε την απάντηση, θα πρέπει αυτή να αποτελέσει προτεραιότητά μας. Αυτό δεν θα μας δώσει μόνο ένα κίνητρο για να ολοκληρώσουμε την εργασία μας, αλλά στο τέλος μίας δύσκολης μέρας με πολλές απαιτήσεις, θα έχουμε το αίσθημα ότι όλα πήγαν κάλα αφού ανταπεξήλθαμε στην πιο σημαντική ευθύνη.

  1. «Σίγαση» του εσωτερικού τελειομανούς εαυτού μας.

Υπάρχει μία φωνή μέσα μας που συνεχώς φωνάζει ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετά καλό; Αυτό δεν βοηθάει πουθενά. Πρέπει να βάλουμε σε σίγαση αυτή τη φωνή γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αποτυγχάνουμε πριν καν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να πετύχει.
Ναι, δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνουμε αλλά μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Τα συχνά διαλείμματα και η άσκηση μπορούν να συγκρατήσουν αυτή τη φωνή καθώς με αυτούς τους τρόπους επιστρέφουμε στον υπολογιστή μας λίγο πιο ξεκούραστοι.
πηγή: kariera

Κοινοποίησε :)