Στην ψυχολογία ονομάζεται «καθυστερημένη κατανόηση». Κάπως αδόκιμο, αλλά μοιάζει με το «στερνή μου γνώση».
Είναι το «αν το ήξερα». Όπως και να το πεις είναι μια προκατάληψη που σου δημιουργείται όταν χάνεις σε ένα στοίχημα. Και είναι λανθασμένη όταν παίζεις στοίχημα.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, σκεφτείτε μια κατάσταση όπου τοποθετείτε ένα στοίχημα σε μια ομάδα, βέβαιοι ότι θα κερδίσει και με πλήρη βεβαιότητα ότι το στοίχημά σας έχει πραγματικά αξία. Παρακολουθείτε το παιχνίδι και παρά την κυριαρχία της ομάδας που ποντάρατε στο παιχνίδι, αυτή χάνει αφού ήταν ιδιαίτερα άτυχη.

Μετά  το ματς και το χαμένο πια στοίχημα δημιουργείται αμφισβήτηση τόσο για το ποντάρισμά σας όσο και για την ομάδα την οποία πια θεωρείτε ότι ίσως δεν ήταν τόσο καλή όσο νομίζατε ότι ήταν.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια προκατάληψη στο μυαλό σας που μπορεί να σας οδηγήσει στο να αποφύγετε να τη στηρίξετε την επόμενη φορά.  Κυρίως ως «γκαντέμικη» που έχασε τόσες ευκαιρίες και σας έστειλε στον κουβά.

Επειδή έτυχε μια φορά δεν σημαίνει πως θα συμβαίνει πάντα. Η τυχαιότητα, οι συμπτώσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν πάντα καλές και κακές στιγμές. Κανείς δεν είναι πάντα τυχερός και ποτέ κανείς δεν είναι μόνιμα άτυχος.
Μήτε ομάδες και παίκτες είναι… γρουσούζηδες. Κοιτάξτε τα παιχνίδια αντικειμενικά αφού τελειώσουν – σε πολλές περιπτώσεις θα διαπιστώσετε ότι το στοίχημα ήταν πράγματι καλό, οπότε μην το παρατάτε την επόμενη φορά.

Μην κλονίζεται η πίστη σας επειδή μια φορά στράβωσε ένα στοίχημα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η προκατάληψη στον αθλητισμό μπορεί να επηρεάσει τα τυχερά παιχνίδια. Δεν είστε οι μόνοι που είστε προληπτικοί.
Ολοι είναι. Ολοι έχουν ένα δικό τους γούρι ή μια ξεχωριστή οπτική των πραγμάτων. Εδώ όμως μιλάμε για στοίχημα και χρήματα.
Κάποιες φορές απλά η μπάλα δεν μπαίνει μέσα.
Κάποιες φορές, όχι όλες. «Αν το ήξερα πόσο γκαντέμηδες είναι δεν θα πόνταρα». Και ξαφνικά όλοι έγιναν μάγοι. Αν το ήξερα. Τι να ήξερες. Αν το ήξερες δεν θα έμενε φράγκο στους μπούκηδες και δεν θα υπήρχε στοίχημα μήτε τίποτα. Ολοι μελλοντολόγοι; Μάγισσες;
Να ρίξουμε τα χαρτιά καλύτερα.

Ας μην κολλάμε ταμπέλες, ειδικά κατόπιν εορτής.
Δεν πάνε όλοι στην πυρά μετά από μια κακή βραδιά.
Δεν ζούμε στον Μεσαίωνα. Ε;

Χρήστος Παπέλης

Κοινοποίησε :)