Το StartupperGr μίλησε με τον Itai Green, Ιδρυτή και CEO του Innovate-Israel και Ιδρυτή του Israel Travel Tech Startups Community, κεντρικού ομιλητή στην παρουσίαση του Capsule-T του ΞΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος και τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ.

Επίσης μιλήσαμε για την σημασία του Travel Accelerator του ΞΕΕ που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές για την συνεργασία ανάμεσα στα οικοσυστήματα της Ελλάδας και του  Ισραήλ.

Όπως μας είπε ο Itai Green η Ελληνική Startup Σκηνή παρουσιάζει σπουδαίες προοπτικές, όμως χρειάζεται να υπάρξει σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις και τις νέες επιχειρήσεις για να μπορέσει η ελληνική σκηνή να προχωρήσει πιο κάτω. Χαρακτήρισε επίσης σπουδαία την κίνηση για το CapsuleTκαι τόνισε τις προοπτικές που ανοίγει στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα με πολύ μεγάλες ακόμα προοπτικές ανάπτυξης.

Εκτός όμως από τον τουρισμό, όπως μας είπε ο Itai Green, οι τομείς που δέχονται μεγάλη ανάπτυξη και έχουν και κεφάλαια για χρηματοδότηση είναι αυτοί των FinΤech και InsurΤech. Τέλος, όπως μας δήλωσε, υπάρχει μεγάλη διάθεση για συνέργειες με το ισραηλινό οικοσύστημα, το οποίο θέλει να συνεργαστεί με την χώρα μας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Itai Green στο StartupperGr

StartupperGr: Τι είναι αυτό που κάνει τόσο μοναδικό το startup οικοσύστημα του Ισραήλ;

Itai Green: Αυτό που κάνει το οικοσύστημα του Ισραήλ τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι όλοι οι «παίκτες» βρίσκονται γύρω από το ίδιο τραπέζι. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι startups, οι επενδυτές και οι εταιρείες (τόσο οι εγχώριες όσο και οι μη) κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και συνεργάζονται. Όλα τα μέρη συνεργάζονται μεταξύ τους και αυτό είναι πολύ καλό για το οικοσύστημα.

StartupperGr: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελληνική Startup Σκηνή;

Itai Green: Γνώρισα πολλούς νέους επιχειρηματίες όσο είμαι στην Αθήνα και έχω εντυπωσιαστεί. Πιστεύω πως το βασικό κομμάτι που λείπει από την εξίσωση είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα έπρεπε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο οικοσύστημα. Επίσης η ακαδημαϊκή κοινότητα θα έπρεπε να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις και μαζί να κάνουν τις σχολές ένα χώρο που θα τρέχει συνέχεια hackathons  και θα ωθεί τους φοιτητές να καινοτομούν συνεχώς και να σκέφτονται επιχειρηματικά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επίσης αυτό που θα βοηθούσε το ελληνικό οικοσύστημα να ανθίσει, θα ήταν να αναγκαστούν οι μεγάλες εταιρείες να έχουν στο διοικητικό τους συμβούλιο έναν υπεύθυνο καινοτομίας . Κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις εταιρείες να στραφούν στην καινοτομία και ταυτόχρονα να δώσουν ένα σημαντικό μήνυμα στους νέους επιχειρηματίες ότι νοιάζονται για την καινοτομία.

StartupperGr: Στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πρώτο accelerator τουρισμού, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα;

Itai Green: Απολύτως! Αυτό το accelerator είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και μια πολύ καλή αρχή και πιστεύω πως θα οδηγήσει να δούμε σύντομα και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα και την ανάπτυξη του TravelTech. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας, έχει πολύ μεγάλη και δυνατή τουριστική αγορά και οι παράγοντες της ξέρουν πολύ καλά τι λείπει αυτή την περίοδο από την αγορά, ποιες είναι οι προκλήσεις της αγοράς. Η συνεργασία με τους νέους επιχειρηματίες πάν σε αυτά τα προβλήματα θα δώσει πολλές λύσεις.

Στο Ισραήλ για παράδειγμα έχουμε μόλις 4 εκατ. τουρίστες, η Ελλάδα έχει περίπου 30 εκατομμύρια. Το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό, και για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν αυτά τα νούμερα θα πρέπει να υιοθετηθεί η καινοτομία.

StartupperGr: Ποιος θα είναι ο ρόλος σας στο CapsuleT;

Itai Green: Από την μεριά μου θα βοηθήσω αυτή την προσπάθεια όσο μπορώ και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Θα χαρώ πολύ να φέρω στο τραπέζι την εμπειρία από το Ισραήλ, όχι μόνο από τον τομέα του τουρισμού αλλά από όλο τον τομέα της καινοτομίας.

StartupperGr: Σε ποιο άλλο τομέα θα μπορούσαν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν οι ελληνικές Startups;

Itai Green: Δύο άλλοι τομείς που α μπορούσαν να αναπτυχθούν είναι το FinΤech και το InsurΤech. Αυτοί είναι δύο τομείς που μπορούν να πάρουν και να αποδώσουν μεγάλη αξία. Είναι επίσης τομείς στους οποίους υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες που θα προσφέρουν λύσεις.

StartupperGr: Το Ισραήλ θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική σκηνή σε FinΤech και InsurΤech;

Itai Green: Φυσικά. Η ισραηλινή σκηνή είναι πολύ δυνατή σε αυτούς τους τομείς και έχουν να προσφέρουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τεχνητή νοημοσύνη, big data analytics και ανυπομονούν να συνεργαστούν με εταιρείες εκτός της χώρας, και ειδικά με την Ελλάδα που είναι και πολύ κοντά και είμαστε γείτονες.

StartupperGr: Πόσες startups έχει το Ισραήλ σε FinΤech και InsurΤech;

Itai Green: Πάνω από 500. Είναι μια πολύ σημαντική και αναπτυσσόμενη αγορά. Έχουμε επίσης πολλές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έρχονται από άλλες χώρες που έρχονται στο Ισραήλ να βρούνε startups

StartupperGr: Πιστεύετε πως οι ελληνικές startups που ασχολούνται με τουρισμό, FinΤech και InsurΤechείναι αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας;

Itai Green: Πιστεύω πως κάθε τομέας στον οποίο η τεχνολογία δεν έχει ακόμα διεισδύσει, μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Το είδαμε αυτό στο Ισραήλ και γιατί να μην το δούμε να συμβαίνει και στην Αθήνα;

πηγή startupper.gr

Κοινοποίησε :)