Πως το είχε πει ο Στιβ Τζομπς; «Δεν έχει νόημα να προσλαμβάνεις έξυπνους ανθρώπους και να τους λες τι να κάνουν.
Προσλαμβάνουμε έξυπνα άτομα ώστε να μας πουν τι να κάνουμε».
Κάπως έτσι δεν (πρέπει να) είναι;
Αν δεν είναι τότε απλά προσλαμβάνουμε χέρια εργασίας. Φάμπρικα.

Η επιχείρηση του μέλλοντος (και του παρόντος) θέλει καινοτομία, ιδέες και να εξελίσσεται διαρκώς. Αν οι άνθρωποί σου εξελίσσονται τότε και η εταιρεία σου θα πάει μπροστά. Τι να τα κάνεις τα πτυχία και τις εμπειρίες ενός ατόμου που θες στη δουλειά σου αν δεν τον αφήνεις να αναπτύξει τις ιδέες του;

Προφανώς και υπάρχουν δομές, αρχές και μια συγκεκριμένη οργανωσιακή κουλτούρα σε κάθε χώρο, αλλά τα ρομπότ είναι μόνο για τα εργοστάσια. Πρέπει να είσαι δίπλα στο προσωπικό σου και να το ακούς.
Ναι, ο ιδιοκτήτης ξέρει. Αν δεν ήξερε δεν θα είχε φτάσει τόσο ψηλά.

Δεν κάνει κακό πάντως να ακούς. Γενικά πρέπει να ακούμε. Μια δεύτερη γνώμη, μια ακόμη ιδέα. Και κάτι ακόμη: Το υποπτευόμαστε και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι στην εργασία τους. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο.
Το ποσοστό αγγίζει το 85% σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Οι σχετικές αναλύσεις αυτόν τον καταθλιπτικό αριθμό δυσαρεστημένων εργατών τον μετατρέπουν σε απώλεια επτά (7) τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χαμένη παραγωγικότητα (των απογοητευμένων υπαλλήλων) σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο!
Δυστυχώς τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί.

Το πραγματικό κόστος αντικατάστασης των αναποτελεσματικών (μη χαρούμενων εν προκειμένω) υπαλλήλων μπορεί να είναι διπλάσιο των βασικών μισθών (ανάλογα με τον μισθό, το ρόλο και την εμπειρία τους.
Με άλλα λόγια, τα μέτρα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους και να αξιολογήσουν την απόδοσή τους δεν λειτουργούν σωστά. Ακόμη χειρότερα, όταν προσλαμβάνουν δεν κάνουν τίποτα σωστό ώστε να τους αξιοποιήσουν με αποτέλεσμα το turnover να είναι κάθε φορά και μεγαλύτερο.

Χαρούμενος υπάλληλος = αποδοτικός υπάλληλος = κερδοφόρα επιχείρηση.
Ας το ξαναδούμε αλλιώς.
Ολοι μας…
Επένδυση στο εργατικό δυναμικό σημαίνει υψηλή απόδοση διαρκείας!

Βασιλική Κεφαλά, Msc, MBA ( c)
HR / Industrial & Business Psychology

Κοινοποίησε :)