H διαχείριση της διαφορετικότητας αποτελεί μείζον θέμα στην κοινωνία μας. Αυτόματα, αυτό ισχύει και στον χώρο της εργασίας.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Άλλος πολύ, άλλος λίγο έχει κάτι το ξεχωριστό.
Κι αν το θετικό δεν μας ενοχλεί, το (υποκειμενικά συνήθως) αρνητικό/διαφορετικό του άλλου μάλλον μας φέρνει σε δύσκολη θέση.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι αυτό το διαφορετικό, είναι κρίσιμο για τους εργοδότες και τα εκάστοτε τμήματα HR ή People Operations Department να κατανοήσουν ότι η διαφορετικότητα ξεκινάει από την κορυφή ενός οργανισμού.
Για αυτό και πρέπει να υπάρχει δέσμευση από την ανώτερη διοίκηση για την ευθυγράμμιση της διαφορετικότητας με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις εταιρικές στρατηγικές.

Η δημιουργία ποικίλου εργατικού δυναμικού ξεκινά με τη διαδικασία πρόσληψης.
Οι διαφημίσεις για μια εταιρεία και οι αγγελίες εργασίας πρέπει να είναι ουδέτερες και απαλλαγμένες από προκατάληψη ώστε  να προσελκύσουν μια ευρεία γκάμα υποψηφίων.
Προφανώς πρέπει πάντα να δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της εργασίας και στις ικανότητες, τα προσόντα και τις επιδόσεις του κάθε υποψηφίου, αλλά η διαφορετικότητα δεν πρέπει να προσδίδει αρνητικό πρόσημο.
Το αντίθετο…

Η διαχείριση της διαφορετικότητας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της σημερινής, άκρως ανταγωνιστικής, παγκόσμιας αγοράς.
Οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από την έλλειψη πολιτιστικής νοημοσύνης.
Οι οργανισμοί που επιδιώκουν την ανάπτυξη πρέπει να υιοθετήσουν την διαφορετικότητα στο πώς σκέφτονται, ενεργούν και καινοτομούν. Παντού.
Η διαφορετικότητα δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο στην παραγωγή των αριθμών, αλλά κυρίως στο πώς ένας οργανισμός μεταχειρίζεται τους ανθρώπους του.
Στον σημερινό νέο χώρο εργασίας, η διαχείριση της διαφορετικότητας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις.

Οι παρερμηνείες του τι σημαίνει διαφορετικότητα και αυτό που αντιπροσωπεύει πραγματικά έχουν περιορίσει την ικανότητά του να έχει τον πραγματικό αντίκτυπο και την επιρροή παγκοσμίως.

Η διαχείριση της διαφορετικότητας αναφέρεται σε οργανωτικές ενέργειες που στοχεύουν στην προώθηση της μεγαλύτερης ένταξης των εργαζομένων από διαφορετικά υπόβαθρα στη δομή ενός οργανισμού μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και προγραμμάτων.

Οι οργανισμοί υιοθετούν στρατηγικές διαχείρισης της διαφορετικότητας ως απάντηση στην αυξανόμενη πολυμορφία του εργατικού δυναμικού ανά τον κόσμο.

Ένας οργανισμός που χρησιμοποιεί την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού δεν πρέπει να αποφεύγει στον κόσμο να γνωρίζει ότι αγκαλιάζει την ποικιλομορφία και εργάζεται με ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο.

Το να είσαι διαφορετικός, όπως κι αν το εννοεί κανείς αυτό, δεν είναι ασθένεια. Στον 21ο αιώνα ζούμε (;)

Βασιλική Κεφαλά, Msc, MBA (c)
HR / Business Psychology

Κοινοποίησε :)