Έχεις κενές θέσεις εργασίας και ψάχνεις υπαλλήλους; Εργάτες; Κάνεις τα πάντα, αλλά δεν μπορείς να βρεις τον κατάλληλο; Γιατί; Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις.
Είκοσι ετών με… διδακτορικό (ΟΚ πάσο, με μάστερ) και δέκα χρόνια προϋπηρεσία, απλά… δεν γίνεται. Καλά είναι να μην πληρώνεις πολλά, αλλά όλα μαζί δεν γίνονται. Πως όμως αναζητάς τον επόμενο σου υπάλληλο;
Εχεις τμήμα HR; Αν έχεις, το εμπιστεύεσαι; Υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία ή απλά μαζεύουν βιογραφικά, στα δίνουν και μετά όπως… ξυπνήσεις;

 

Το HR δεν είναι απλά συλλογή… χαρτούρας. Προσλήψεις, απολύσεις, ΕΡΓΑΝΗ, συμβάσεις, Υπουργείο, ΟΑΕΔ. Είναι κάτι παραπάνω. Πολύ παραπάνω. Μια συνέντευξη για πρόσληψη δεν είναι απλή υπόθεση.
Κάποιοι έχουν εκπαιδευθεί για μια τέτοια διαδικασία. Προφανώς, για πολλούς εργοδότες, η αίσθηση της «πρώτης ματιάς» παίζει τον ένα και μοναδικό ρόλο. «Εγώ ξέρω». Ωραίο ακούγεται.
Αρκετά ναρκισσιστικό, αλλά διόλου αποτελεσματικό.

Σίγουρα, όποιος πληρώνει αυτός… ξέρει. Ναι, αλλά τότε δεν έχεις ανάγκη κανένα HR. Κι αν δεν έχεις και πας σε recruitingagencies; Τους λες τι ακριβώς θέλεις;
Θα τους πληρώσεις καλά για να σου φέρουν τον κατάλληλο, αλλά αν δεν τους έχεις περιγράψει το πραγματικό προφίλ υποψηφίου που έχεις στο μυαλό σου για τη θέση που είναι άδεια στην εταιρεία σου τότε άκρη δεν θα βγει.
Οι recruiters είναι άνθρωποι, όχι θεοί.

Έχουν πολλές εμπειρίες, γνώσεις και ένστικτο για να καταλάβουν και να βρουν αυτό που θες, αλλά είναι πάντα άνθρωποι. Με τις καλές και τις κακές τους μέρες. Με άτομα δεκάδες να διαχειριστούν και να κρίνουν ζωές και καριέρες μέσα σε λίγα λεπτά.
Αν εσύ δεν τους βοηθήσεις με μια ειλικρινή, ξεκάθαρη και δίχως «ναι μεν, αλλά…» τότε και τον νέο Αϊνστάιν να σου φέρουν πάλι δεν θα σου κάνει.

Γενικά, πρέπει να ξέρεις τι θες. Πόσα έχεις να δώσεις και τις απαιτήσεις έχεις. Βέβαια, γίνεται και στο… τζάμπα. Δίχως HR,recruiters και ειδικούς της αγοράς. Ανευ συμβουλών από τους υπεύθυνους των τμημάτων σου.
Μια αγγελία σε μια εφημερίδα ή σε ένα σαϊτ και μετά αμέτρητα τηλέφωνα, ραντεβού και στην ουσία χαμένος χρόνος. «Εγώ ξέρω». Ναι, εσύ ξέρεις…

Βασιλική Κεφαλά, Msc, MBA (c)
HR / Business Psychology

Κοινοποίησε :)