Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;
Νιώθετε ότι διασπάται η προσοχή σας εύκολα;
Για να το διορθώσετε δεν χρειάζεται να είστε ο Δαλάι Λάμα, μόνο να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα.

1.Καταγράψτε τι σας αποσπά την προσοχή

Για τον καθένα μας είναι κάτι διαφορετικό, και για όλους υπάρχει μια τέτοια λίστα. Για παράδειγμα, εμένα μου αποσπά την προσοχή η μουσική αλλά όχι οι ομιλίες δίπλα μου. Για κάποιον άλλον ισχύει το αντίστροφο: μπορούν εύκολα να δουλέψουν με μουσική αλλά αν τους μιλήσεις , τους αποσυντόνισες. Οπότε γράψτε τι έχετε παρατηρήσει ότι σας διακόπτει από τη δουλειά σας: Το facebook; Το φαγητό; (ναι κάποιοι σκέφτονται τι έχει το ψυγείο, ή διακόπτουν για να τσιμπήσουν ένα μπισκοτάκι) Το τηλέφωνο; Οι λογαριασμοί που είναι πάνω στο γραφείο σας; Πρέπει όμως να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

2.Απαλλαγείτε (προσωρινά) από την πηγή της διάσπασής σας

Μην έχετε ανοιχτό το facebook και το instagram. Κλείστε το ραδιόφωνο. Κλείστε την πόρτα. Αδειάστε το γραφείο σας από περιττά αντικείμενα, βάλτε τα στα συρτάρια. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή, πάνω στο γραφείο μου έχω τον λογαριασμό κοινοχρήστων. Έχω διακόψει δύο φορές για να δω το ποσό και να θυμηθώ να τον πληρώσω. Δεν είναι αυτή η σωστή ώρα. Ο λογαριασμός μόλις μπήκε στο συρτάρι μου. Αντίο λογαριασμέ, θα έρθει και σένα η ώρα σου.

3.Κάντε υπομονή

Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή γενικώς, αλλά ειδικώς στην περίπτωση της επίτευξης συγκέντρωσης είναι ακόμα πολυτιμότερη. Και εξηγούμαι: μόλις απαλλαγείτε από τις περισπάσεις που είδαμε στα προηγούμενα βήματα, θα σας φανεί για λίγο περίεργο το περιβάλλον σας. Θα είναι πιο ήσυχο και πιο καθαρό. Κάντε λίγη υπομονή για να συνηθίσετε στις νέες συνθήκες, μην περιμένετε ότι αυτομάτως θα γίνετε ο Master of Focus.

4.Ξεκινήστε με το δύσκολο task

Όσο περνάει η ώρα και η μέρα, η κούραση δείχνει τα σημάδια της. Για να μπορέσετε να εξασκήσετε καλά την προσοχή σας, μην ξεκινάτε τη δουλειά με τα απλά tasks. Βάλτε σε προτεραιότητα το πιο δύσκολο και απαιτητικό.

5.Κρατήστε ένα τετράδιο δίπλα σας

Την ώρα που θα θέλετε να συγκεντρωθείτε για να δουλέψετε, είναι πιθανό να έρθουν στο μυαλό σας απρόσκλητες ιδέες που μπορεί να μεν είναι πολύ ωραίες, αλλά άσχετες με το αντικείμενο στο οποίο δουλεύετε. Για παράδειγμα, την ώρα που φτιάχνετε ένα report, σας έρχεται μια ιδέα για ένα νέο project. Σημειώστε το πρόχειρα δίπλα σας, για να μην το ξεχάσετε, και επανέρχεστε αργότερα.

6. Απαλλαγείτε από τις ενοχές

Πείτε «όχι», ή «σε λίγο». Μπορεί κάποιος να σας ζητήσει να σηκωθείτε να δείτε κάτι. Ή να σας ρωτήσει αν μπορείτε να του δείξετε το νέο application που κατεβάσετε. Ακόμα και όταν δεν συνηθίζουμε να διακόπτουμε για τέτοιους λόγους τη δουλειά μας, μπορεί να νιώθουμε ενοχές ή άσχημα που δεν ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα ενός ανθρώπου. Άρα η συμβουλή είναι να αντιληφθούμε ότι το να λέμε «όχι» ή «σε λίγο» (όταν κάτι δεν είναι επείγον) είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα μπούμε στα μαύρα κατάστιχα κανενός αν του ζητήσουμε λίγο χρόνο για να συγκεντρωθούμε.

7. Εστιάστε στο «τι χρειάζεται»

Αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά βήματα. Όταν επιτελούμε μια εργασία σπανίως χρειάζεται να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Π.χ. όταν γράφουμε ένα memo για εμάς που δεν θα το δεις κανείς, μπορούμε να το γράψουμε όσο γρήγορα ή «απρόσεκτα» θέλουμε, δεν χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαιτέρως το να είναι καλογραμμένο, γραμματικά σωστό ή να έχει τόνους. Είναι δευτερεύουσας σημασίας όλα αυτά, ή και μηδενικής σημασίας. Αυτό το παράδειγμα είναι για να αντιληφθούμε ότι η προσοχή είναι σαν την όραση: δεν χρειάζεται (και δεν μπορούμε) να τα βλέπουμε όλα. Αρκεί μόνο να εστιάσουμε σε αυτό που κάθε φορά είναι σημαντικό.

8. Περιορίστε το scrolling

Πρώτα υπήρχε το ζάπινγκ. Αυτό που δεν παρακολουθείς στην ουσία τίποτα, απλώς αλλάζεις κανάλια. Μετά ήρθε το scrolling στα πληκτρολόγιά μας και στα κινητά μας. Η μηχανική αυτή μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο, έχει ενταθεί και παράλληλα ενταχθεί στην καθημερινή μας απόκριση στα ερεθίσματα. Περνάμε πολύ γρήγορα από το ένα ερέθισμα στο άλλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που ανοίγουν ένα άρθρο κλπ, το ολοκληρώνουν. Αν φτάσατε το διάβασμα μέχρι εδώ, ήδη η προσοχή σας είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Well done.

9. Βάλτε τρικλοποδιά στο άγχος

Θα μου πείτε: δύσκολο πράγμα. Ισχύει. Όμως καμία εξάσκηση στο κομμάτι της συγκέντρωσης δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς άγχους. Η συγκέντρωση προϋποθέτει ηρεμία, διαφορετικά το μυαλό θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Βρείτε λοιπόν πράγματα που σας χαλαρώνουν (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, από ήπια γυμναστική μέχρι μια δραστηριότητα χωρίς ένταση) και βάλτε τη στην καθημερινότητά σας.

10. Γίνετε ο ιδανικός συνομιλητής

Η συγκέντρωσή μας δεν επηρεάζει μόνο την απόδοσή μας στην ατομική δουλειά. Επηρεάζει και την επαφή μας με τους άλλους. Έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε κάποιον που σας μιλάει ή σας εξηγεί κάτι; Το περιβάλλον, οι ήχοι, ή οι σκέψεις σας, σας «βραχυκυκλώνουν»; Κάντε την εξής άσκηση. Απομονώστε τον άνθρωπο και την πληροφορία. Όχι κυριολεκτικά αλλά με την φαντασία σας. Σκεφτείτε ότι είστε σε ένα δωμάτιο οι δυο σας, χωρίς πρόσβαση σε τίποτα άλλο. Επίσης, προσπαθήστε να «υπογραμμίσετε» με το μυαλό σας τα key points της συζήτησης. Η μέθοδος αυτή θα σας βοηθήσει να κρατήσετε επιγραμματικά όσα θεωρείτε πιο ουσιώδη.
πηγή:kariera

 

Κοινοποίησε :)