Ψηφιακές εταιρείες:
Αναπτύσσονται 2,5 φορές ταχύτερα από τις μη ψηφιακές

 

Ως καταλύτης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων λειτουργεί η ψηφιακή τεχνολογία, καθώς οι εταιρείες που έχουν την ψηφιοποίηση στο επίκεντρο της στρατηγικής τους αναπτύσσονται 2,5 φορές ταχύτερα από τις μη ψηφιακές. Ωστόσο, μόνο το 3% του προτεινόμενου νέου μακροπρόθεσμού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 είναι αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με δεδομένη τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, ο DIGITALEUROPE, ο οργανισμός που διαμορφώνει το πανευρωπαϊκό όραμα για την ψηφιακή Ευρώπη, ζητά την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από 3% σε 10% στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Το αίτημα του DIGITALEUROPE για την αύξηση του προϋπολογισμού συνυπογράφουν 24 Σύνδεσμοι και Ενώσεις από τον ευρύτερο κλάδο της ψηφιακής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΠΕ.

Η πρόταση περί αύξησης των σχετικών με την ψηφιοποίηση κονδυλιών διατυπώνεται ενόψει της κρίσιμης ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεθαύριο (Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου), στη διάρκεια της οποίας οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν στις βιομηχανίες του μέλλοντος ή εκείνες του παρελθόντος. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο διακυβεύεται» σχολίασε η Cecilia Bonefeld-Dahl, γενική διευθύντρια του DIGITALEUROPE. «Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Οι δαπάνες για την ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να αποφέρουν οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλά και ενεργειακή απόδοση» προσέθεσε η ίδια.

Πέντε συστάσεις

Ο DIGITALEUROPE διατυπώνει πέντε συστάσεις για την υποστήριξη του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.

«Πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρο τον προϋπολογισμό και να δούμε πού μπορεί να κάνει τη διαφορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Στη γεωργία, στην έρευνα, στην ανάπτυξη ή αλλού. Εάν δεν ενεργήσουμε, αυτή θα είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία» αναφέρει ο DIGITALEUROPE στο ψήφισμα που συνυπογράφουν οι 24 Ενώσεις. «Δεν ζητούμε αναγκαστικά μια συνολική αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά εγγυήσεις ότι τα κονδύλια θα κατευθύνονται σε εκείνους τους τομείς που μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στη μελλοντική ευημερία μας» σημειώνει.

Οι συστάσεις του DIGITALEUROPE είναι:

-Αύξηση του μεριδίου των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο 10% από περίπου 3%, που προβλέπεται σήμερα.

-Σημαντική επέκταση του προγράμματος «Digital Europe» από 9,2 δισ. ευρώ σε 25 δισ. Ευρώ, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος στην ψηφιοποίηση των δεξιοτήτων, της τεχνολογίας των πληροφοριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ.

-Ενσωμάτωση της ψηφιακής διάστασης μέσω του προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα «Horizon Europe».

-Διάθεση ειδικών δαπανών για την ψηφιακή καινοτομία από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική ή η Πολιτική Συνοχής.

– Αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη από 2% σε 3% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο DIGITALEUROPE επισημαίνει ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσθέσει € 3,6 τρισ. στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης μέχρι το 2030, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ επενδύουν τέσσερις φορές περισσότερο από την ΕΕ και η Κίνα δύο φορές περισσότερο. Τέλος, θέλοντας να υπογραμμίσει τη δύναμη των νέων αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών, ο DIGITALEUROPE σημειώνει ότι, για παράδειγμα, οι βιομηχανίες με δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μείωση κατά 20% των παγκόσμιων εκπομπών CO25.

πηγη

Κοινοποίησε :)