Κροίσοι με απολυτήριοι Λυκείου – Οι πτυχιούχοι του χρήματος

Τα χαρτιά δεν κάνουν τα λεφτά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων που πλούτισαν χωρίς τίτλους σπουδών, αλλά µε την ευφυΐα και τις καινοτόµες ιδέες τους

«Τα πτυχία ενός ανθρώπου δεν µου λένε απολύτως τίποτε µέχρι να διαπιστώσω τι είναι ικανός να πετύχει» έλεγε ο Χένρι Φορντ, ο οποίος δεν πήγε ποτέ σε πανεπιστήµιο και ήταν αυτοδίδακτος µηχανικός. Το µότο του Φορντ θα βρίσκει απολύτως σύµφωνους όσους κατάφεραν να γράψουν το όνοµά τους στην Ιστορία µε το επιχειρηµατικό τους δαιµόνιο ή µε τις καινοτόµες ιδέες που είχαν, χωρίς να έχουν στα χέρια τους κάποιον τίτλο σπουδών. Και όπως είναι ευνόητο, η επαγγελµατική επιτυχία οδήγησε τους τραπεζικούς λογαριασµούς τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Τζον Ροκφέλερ (AP image)

ΤΖΟΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ

Ο ιδρυτής της µεγαλύτερης αµερικανικής πετρελαϊκής δυναστείας και καταγεγραµµένα ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης Ιστορίας άρχισε να εργάζεται από την ηλικία των 16 ετών και οι µοναδικές σπουδές του ήταν ένα σεµινάριο δέκα εβδοµάδων λογιστικών και επιχειρηµατικών συµβουλών. Οταν πέθανε σε ηλικία 97 ετών, η περιουσία του αποτιµάτο σε σηµερινές τιµές στα 320 δισ. δολάρια!

Χένρι Φορντ (AP image)

ΧΕΝΡΙ ΦΟΡΝΤ

Αρχισε να εργάζεται από τα 16 του στην οικογενειακή φάρµα και εκεί έµαθε τα µυστικά των µηχανών. Ο άνθρωπος που εφηύρε αυτό που αποκαλούµε «γραµµή παραγωγής» στα εργοστάσια, όταν πέθανε είχε αποκτήσει περιουσία η οποία αποτιµάτο σε σηµερινές τιµές στα 199 δισ. δολάρια. Το µότο του ήταν «τα πτυχία ενός ανθρώπου δεν µου λένε απολύτως τίποτε µέχρι να διαπιστώσω τι είναι ικανός να πετύχει».

Ραλφ Λόρεν, με πριγκίπισσα Νταιάνα και Αννα Γουίντουρ (AP image)

ΡΑΛΦ ΛΟΡΕΝ

Ο ιδρυτής µίας από τις πιο γνωστές φίρµες στον κόσµο εγκατέλειψε το πανεπιστήµιο για να καταταγεί στον αµερικανικό στρατό. Οταν τελείωσε η θητεία του εργάστηκε ως πωλητής σε επώνυµο κατάστηµα ρούχων και λίγο µετά άνοιξε το πρώτο του κατάστηµα που πωλούσε γραβάτες τις οποίες σχεδίαζε ο ίδιος, χωρίς να έχει προηγουµένως κάνει κάποιο µάθηµα σχεδίου. Η περιουσία του εκτιµάται στα 8 δισ. δολάρια.

Ο Mr Zara Αμάνθιο Ορτέγα (AP image)

Ο ΜΙΣΤΕΡ ΖΑRΑ

Ο ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας Inditex, Aµάνθιο Ορτέγα, παράτησε το σχολείο 14 ετών και άρχισε να µαθαίνει την τέχνη της δηµιουργίας χειροποίητων ρούχων. Κάτω από την οµπρέλα της Inditex λειτουργούν διάφορες αλυσίδες καταστηµάτων που κυριαρχούν στον κόσµο όπως οι Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear και Stradivarius. Η περιουσία του εκτιµάται στα 68 δισ. ευρώ.

Η ψυχή του «X Factor» Σάιμον Κάουελ (AP image)

ΣΑΪΜΟΝ ΚΑΟΥΕΛ

Αφού είχε αλλάξει πολλά σχολεία εξαιτίας κακής συµπεριφοράς, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 17 του και να ξεκινήσει καριέρα ως µουσικός παραγωγός. Εγινε διάσηµος από τη συµµετοχή του στην κριτική επιτροπή διαφόρων τάλεντ σόου και τελικά δηµιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής, η οποία έφερε στη ζωή µας σόου όπως το «X Factor». Η περιουσία του εκτιµάται στα 550 εκατ. δολάρια.

Ο 53χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς (AP image)

ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Ο Ρώσος µεγιστάνας, που έγινε διάσηµος όταν εξαγόρασε την Τσέλσι και την έκανε πρώτη δύναµη στο βρετανικό ποδόσφαιρο, παράτησε το σχολείο πριν τελειώσει το λύκειο και ξεκίνησε την επιχειρηµατική του δραστηριότητα πουλώντας αρχικά λαστιχένια παπάκια. Η περιουσία του εκτιµάται στα 13 δισ. ευρώ.

Σάλμα Χάγιεκ, η γυναίκα που έκλεψε τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Ανρί Πινό από την Λίντα Εβατζελίστα (AP image)

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΠΙΝΟ

Ο βασιλιάς της γαλλικής µόδας – οι οίκοι Gucci, Samsonite, Yves Saint Laurent και Alexander McQueen συµπεριλαµβάνονται στις πολλές εταιρείες του πολυτελών ειδών- παράτησε το σχολείο στα 15 επειδή οι συµµαθητές του τον κορόιδευαν για την επαρχιώτικη προφορά του και τα ρούχα που φορούσε, τα οποία έµοιαζαν πολύ φτωχικά. Η περιουσία του εκτιµάται στα 34 δισ. ευρώ.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ/(AP Photo/Francois Mori)

ΜΑΡΚ ΖΑΚΕΡΜΠΕΡΓΚ

Η ιστορία του ιδρυτή του Facebook είναι, µετά και την κινηµατογραφική ταινία, πολύ γνωστή. Παράτησε το Χάρβαρντ για να ασχοληθεί µε την πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης που άλλαξε όχι µόνο τον κόσµο του Internet αλλά και την καθηµερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Η περιουσία του εκτιµάται στα 68 δισ. δολάρια.

Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle, Λάρι Έλισον (AP image)

Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Λάρι Ελισον εγκατέλειψε γρήγορα δύο πανεπιστήµια στα οποία πήγε και αποφάσισε να µάθει µόνος του προγραµµατισµό. Τελικά ίδρυσε τον γίγαντα της ηλεκτρονικής βιοµηχανίας Oracle. Η περιουσία του εκτιµάται στα 50 δισ. δολάρια.

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ∆Ι∆ΥΜΟ ΤΗΣ GOOGLE

Ο Σεργκέι Μπριν εγκατέλειψε το Πανεπιστήµιο Στάνφορντ στο οποίο φοιτούσε, για να ιδρύσει µε έναν συµφοιτητή του µια startup εταιρεία µε το περίεργο όνοµα… Google. Η περιουσία του εκτιµάται στα 64 δισ. δολάρια. Ο Λάρι Πέιτζ ήταν ο συµφοιτητής του Σεργκέι Μπριν, που επίσης παράτησε το πανεπιστήµιο για να ιδρύσουν την Google. Η περιουσία του εκτιµάται στα 58 δισ. δολάρια.

Τζέιμς Κάμερον (Νick Perry/AP)

ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΜΕΡΟΝ

Σκηνοθέτης, κάτοχος πολλών βραβείων και κινηµατογραφικών ρεκόρ, παράτησε το πανεπιστήµιο και έβγαζε το µεροκάµατο ως οδηγός φορτηγών αυτοκινήτων. Η περιουσία του εκτιµάται στα 700 εκατ. ευρώ.

Μπιλ Γκέιτς και Ρότζερ Φέντερερ σε «διαφημιστικό» παιχνίδι στην Ελβετία (AP image)

ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ

Ισως η διασηµότερη περίπτωση µεγιστάνα που παράτησε το πανεπιστήµιο για να ασχοληθεί µε το όραµά του, που στην προκειµένη περίπτωση ήταν το λογισµικό. Ο Γκέιτς ίδρυσε µε τον κολλητό του φίλο Πολ Αλεν τη Microsoft και σήµερα έχει περιουσία που εκτιµάται στα 110 δισ. δολάρια. Τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται συνήθως στην πρώτη θέση του καταλόγου µε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο.

Ρίτσαρντ Μπράνσον – Ο δυσλεκτικός πιτσιρικάς που έγινε δισεκατομμυριούχος (AP image)

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΡΑΝΣΟΝ

Ο Βρετανός µεγιστάνας παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών λόγω δυσλεξίας και κακών επιδόσεων και η πρώτη του κίνηση ήταν να εκδώσει ένα νεανικό περιοδικό. Εκανε την περιουσία του ξεκινώντας από τις πωλήσεις δίσκων, για να περάσει στον τοµέα των αεροµεταφορών και να καταλήξει στον… διαστηµικό τουρισµό. H περιουσία του εκτιµάται στα 4 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ πρόσφατα αποκάλυψε ότι πάσχει από άνοια (AP image)

ΤΕΝΤ ΤΕΡΝΕΡ

Ο Αμερικανός επιχειρηµατίας, που έγινε γνωστός ως ιδιοκτήτης του CNN αλλά και από τον γάµο του µε την Τζέιν Φόντα, εκδιώχθηκε από το Πανεπιστήµιο Μπράουν και αποφάσισε να µη συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά να εργαστεί στη διαφηµιστική εταιρεία του πατέρα του και να τη µετατρέψει σε έναν µιντιακό κολοσσό. Η περιουσία του εκτιµάται στα 2 δισ. δολάρια.

πηγη

Κοινοποίησε :)