Φαίνεται λίγο εφιάλτης, λίγο ψέμα, λίγο απίθανο. Κι όμως πριν λίγες μέρες, έγινε η πρώτη αναφορά στην προοπτική να μπουν τσιπάκια σε εργαζόμενους στην Αγγλία.

Το έχετε δει σε ταινίες φαντασίας, όπου εμφυτεύεται ένα microchip σε έναν άνθρωπο ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις του καλύτερα. Ίσως ένα τέτοιο microchip να το έχετε βάλει και στο κατοικίδιό σας, όπως συνηθίζεται τελευταία.

Όμως όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από το να τα θεωρούμε μια κοντινή πραγματικότητα. Μέχρι τον φετινό Νοέμβριο. Γιατί πριν λίγες μέρες, η CBI, ο μεγαλύτερος οργανισμός εργοδοσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί αρκετές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να εμφυτεύσουν microchip στους εργαζόμενούς τους, για λόγους ασφάλειας όπως γράφτηκε.

Ήδη η εταιρεία BioTeq έχει εμφυτεύσει 150 τέτοια τσιπάκια σε ανθρώπους, τα οποία τοποθετούνται στο χέρι, στο δέρμα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, και επιτρέπουν στον κάτοχό τους να ανοίγει τις πόρτες ασφαλείας της επιχείρησης που δουλεύει, να βάζει μπροστά το εταιρικό αυτοκίνητό του με την κίνηση του χεριού ή να αποθηκεύει χρήσιμα ιατρικά δεδομένα. Αν ο Τομ Κρουζ στο Minority Report, μας έβλεπε, θα γούρλωνε τα μάτια.

Μα η BioTeq δεν είναι η μόνη. Μια σουηδική εταιρεία, η Biohax έχει μπει κι αυτή στην παραγωγή τσιπ για τέτοια χρήση. Μάλιστα λέει ότι ήδη 4.000 άτομα κυρίως στη Σουηδία έχουν τέτοιο εμφύτευμα. Αλλά και στις ΗΠΑ, από πέρσι κιόλας, έγινε ντόρος με την Three Square Market του Wisconsin που έγινε η πρώτη εταιρεία που συνεργάστηκε με την Biohax και έβαλε microchip σε υπαλλήλους της, σε εθελοντική βάση.

«Αυτές οι εταιρείες χειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα και τα microchip θα τις βοηθήσουν να θέσουν περιορισμούς στο ποιος τα διαχειρίζεται», Jowan Österlund, ιδρυτής της Biohax

O Jowan Österlund, ιδρυτής της Biohax και πρώην επαγγελματίας του body piercing, είπε ότι τα microchip μπορούν να βοηθήσουν χρηματοοικονομικές και νομικές εταιρείες να βελτιώσουν το επίπεδο ασφαλείας τους. «Αυτές οι εταιρείες χειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα και τα microchip θα τις βοηθήσουν να θέσουν περιορισμούς στο ποιος τα διαχειρίζεται» είπε.

Από την άλλη όμως, ένας εκπρόσωπος της CBI, σημείωσε: «Ενώ η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που δουλεύουμε, το θέμα αυτό μπορεί να έχει μια άβολη ‘ανάγνωση’. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην αφοσίωση των εργαζομένων τους».

πηγή

Κοινοποίησε :)