Βρισκόμαστε μπροστά στην οικονομική επανεκκίνηση του πλανήτη?

Έχει ενδιαφέρον θεωρώ να σας αναλύσω πώς πιθανότατα θα είναι η επόμενη μέρα μετά την εξαφάνιση του κορωνοϊού.

Μπορεί για δύο μήνες να μας κλείσουν στα σπίτια μας, να μην δουλεύουμε, να «βαρέσουμε ενέσεις» ουσιαστικά, αλλά το θέμα είναι το μετά.

«Κραυγή απελπισίας» από Έλληνα που εγκλωβίστηκε στην Ιταλία και ζει στο δρόμο χωρίς χρήματα και φάρμακα!

Η ατάκα του καθηγητή που έστειλε αδιάβαστη τη Μαρία Σαράφογλου: «Όποιος θέλει αισιοδοξία παίρνει ναρκωτικά»
Φτάσαμε τους 40 νεκρούς – Έφυγε 54χρονος από την Καστοριά

Προκλητικό και ανεύθυνο την ώρα που πεθαίνει κόσμος! Κρατική χρηματοδότηση 13.500.000€ στα κόμματα για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς
«Λεφτά υπάρχουν» (11.000.000 ευρώ!) για διαφήμιση, αλλά όχι για μάσκες και αναπνευστήρες
Τι απαντά ο Σπύρος Παπαδόπουλος για την… αμοιβή του στη διαφήμιση του «Μένουμε Σπίτι»
Φυσικά και πρέπει να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό, να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, όμως η υπερβολή βλάπτει αφενός και αφετέρου κάτι κρύβει.

Ο κορωνοϊός έχει το μεγάλο αρνητικό ότι μεταδίδεται πανεύκολα, όμως η «απαγόρευση κυκλοφορίας» που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη και σύντομα και στη χώρα μας, είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο για τον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν σε υποχρεωτικές άδειες, δεν θα δουλεύουν, δεν θα έχουν που να πάνε, οπότε σίγουρα θα έχουμε έξαρση ψυχοπαθειών και κατάθλιψης.

Είναι βέβαια μία πραγματικότητα, που πρέπει όλοι να αποδεχτούμε και να αντέξουμε, γιατί δεν θα είναι για λίγες ημέρες.

Τι σημαίνει όμως διεθνής επανεκκίνηση;
Ο πλανήτης μας πάντα ιστορικά, όταν έφτανε στα όρια του οικονομικά και κοινωνικά, μηδένιζε το κοντέρ και μέσα από μία καταστροφή, επανεκκινούσε με καινούριους όρους και καινούριους κουμανταδόρους.

Αυτό βέβαια πάντα γινόταν μετά από έναν πολύ ισχυρό και καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος διέλυε τις οικονομίες και τις υποδομές, ενώ οι νικητές του εκάστοτε πολέμου βάζαν τους κανόνες στις υπόλοιπες χώρες και ουσιαστικά αναλάμβαναν την διακυβέρνηση του πλανήτη.

Θυμηθείτε ότι αυτό, που περιγράφω, γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ.

Αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού, ουσιαστικά ζούμε την νέα επανεκκίνηση του πλανήτη.

Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας που για πρώτη φορά ιστορικά, η αλλαγή αυτή δεν γίνεται με τα όπλα, αλλά μόνο με οικονομικά όπλα.

Το κλείσιμο όλων των μαγαζιών, υπηρεσιών κλπ σε όλην την Ευρώπη, το κλείσιμο των Αμερικανικών συνόρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ουσιαστικά καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικονομία χωρίς να ανοίξει μύτη.

Είναι δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες, η ανεργία θα εκτοξευθεί, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για να ξανανοίξουν και πολλοί οικονομικοί κολοσσοί θα βρουν την ευκαιρία για τεράστιες οικονομικές περικοπές.

Το εργατικό κόστος λοιπόν σε χώρες ειδικά σαν την δικιά μας, θα πέσει στον πάτο, γιατί απλούστατα, όταν οι άνεργοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα πηγαίνουν να δουλέψουν για όσα όσα.

Περιγράφω μία κατάσταση λυπηρή, όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι μας περιμένει.

Είναι σίγουρο επίσης ότι ουσιαστικά οι χώρες θα απομονωθούν οικονομικά μετά το πέρας της κρίσης, ουσιαστικά δηλαδή η κάθε Γερμανία Γαλλία θα σου λέει ότι πρέπει να κοιτάξω τα του οίκου μου, οπότε κανένας δεν θα στηρίζει τους αδύναμους και θα πρέπει η κάθε χώρα να ορθοποδήσει μόνη της.

Ουσιαστικά θα περάσουμε πάλι σε μία ιστορική περίοδο των εθνικών κρατών και όχι των συνεργαζόμενων κρατών.

Κουράγιο και ψυχραιμία συστήνω σε όλους!

Πρώτα από όλα να έχουμε την υγεία μας, αφού άλλωστε για τα υπόλοιπα δεν μας ρωτάει κανείς!

 

Νίκος Κιτσάκος
Δικηγόρος/Διεθνολόγος
Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

πηγη

Κοινοποίησε :)