Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων προκειμένου να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στην υγεία.

Από την άλλη, πολύ συχνά γίνονται αναφορές στη συμβολή της σωματικής άσκησης στην υγεία και ευεξία όλων.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι εργαζόμενοι, αφού περίπου το 50% του ενεργού χρόνου τους (όταν δηλαδή δεν κοιμούνται) βρίσκονται στη δουλειά τους και το φαγητό που καταναλώνουν εκεί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της τροφής που λαμβάνουν συνολικά ημερησίως.

Ενώ όλα τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ γνωστά, υπάρχει μία παράμετρος που έχει αναλυθεί σχετικά λίγο: οι επιπτώσεις των διατροφικών συνηθειών έχουν αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα και στο ηθικό των εργαζομένων.

Επομένως η διατροφή είναι ένα πεδίο που αρχίζει να ενδιαφέρει τις εταιρίες περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Διατροφή ανάλογα με τις εργασιακές ανάγκες

Μερικές συμβουλές για μία διατροφή που ανταποκρίνεται στις εργασιακές ανάγκες είναι οι ακόλουθες:

– Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες βοηθάει όσους θέλουν να μείνουν ξύπνιοι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα σεροτίνης στον οργανισμό και δεν δημιουργείται η ανάγκη για ύπνο.

Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν στον εργασιακό χώρο και είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι τα βραστά αβγά, το τυρί με λίγα λιπαρά και το φυστικοβούτυρο.

– Αντίθετα, αν κάποιος θέλει να κοιμηθεί μετά από μία κουραστική ημέρα θα πρέπει να φροντίσει να συμπεριλάβει στο γεύμα του υδατάνθρακες. Τα δημητριακά, τα φρούτα, οι σαλάτες από λαχανικά και τα κράκερ είναι μερικές ιδανικές πηγές πρόσληψης υδατανθράκων.

– Οι εργαζόμενοι καλό είναι να έχουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτια, γάλα και χυμούς στα «πολεμοφόδιά» τους ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους πειρασμούς του περιπτέρου ή του αυτόματου μηχανήματος πώλησης σοκολατών στο γραφείο τους!

– Τέλος, θα αναφερθούμε στη γνωστή σε όλους καφεΐνη.

Η ουσία αυτή έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανά άτομο και επειδή επιδρά στον εγκέφαλο ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης, τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του ύπνου. Στα πρώτα 5 έως 45 λεπτά από την πρόσληψή της εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσής της στο αίμα.

Όμως, μετά από τρεις-τέσσερις ώρες μόνο η μισή ποσότητα καφεΐνης έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Επομένως, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αυτής της ουσίας μέσω του καφέ, συγκεκριμένων αναψυκτικών, φαρμάκων κ.λπ.

Φυσικά όσοι καταναλώνουν συχνά καφέ επηρεάζονται λιγότερο από τις επιπτώσεις. Ακόμη, όμως, και για τους θεριακλήδες υπάρχει λύση!
Ο ντεκαφεϊνέ καφές.

Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση ο ψυχολογικός παράγοντας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Το τι ακριβώς επιλέγουμε να φάμε έχει να κάνει και με το πώς αντιμετωπίζουμε το γεύμα στην εργασία: μόνο ως ανάπαυλα από τη δουλειά ή ως ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει δραστικά την υγεία μας.
πηγή:kariera.gr

Κοινοποίησε :)