Υπολογιστικά συστήματα στην Κίνα απ’ ό,τι φαίνεται χρησιμοποιούν λογισμικό “αναγνώρισης βαδίσματος”: τεχνητή νοημοσύνη που ταυτοποιεί άτομα από το σωματότυπό τους και τον τρόπο που περπατούν.
Η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση στους δρόμους του Πεκίνου και της Σανγκάης, αναφέρει το Associated Press.
Η τεχνολογία αναγνωρίζει ανθρώπους από τα 50 μέτρα, ακόμα κι αν το πρόσωπό τους είναι κρυμμένο ή έχουν την κάμερα πίσω τους. Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί από την κινέζικη τεχνολογική εταιρεία, Watrix.
Η Κίνα ήδη χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Μέχρι το 2020, το κράτος αναμένεται να ενσωματώσει ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει προσωπικό σκορ βασισμένο στη συμπεριφορά του. Εκτός της αναγνώρισης προσώπου, χρησιμοποιούνται “έξυπνα” γυαλιά και ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλες τεχνολογίες για να μετρά και πολλές φορές να επικρίνει τους πολίτες της.
Το λογισμικό της Watrix εξάγει τη σιλουέτα ενός ατόμου από ένα βίντεο και αναλύει την κινησιολογία του για να δημιουργήσει ένα μοντέλο με το βάδισμά του/της, σύμφωνα με πληροφορίες του AP. Το σύστημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ταυτοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο ακόμη. Πρέπει να γίνει upload κάποιο βίντεο στο σύστημα και παίρνει περίπου 10 λεπτά για να επιτευχθεί ταυτοποίηση εντός υλικού της μίας ώρας.
πηγη:zougla