Πως οι εργοδότες να παρακολουθούν ότι κάνουν οι εργαζόμενοι

Η Barclays είναι μία επενδυτική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χρησιμοποιούσε τα προγράμματα μιας εταιρείας αναλύσεων στο Texas, για να ελέγχει εις βάθος τους υπαλλήλους της και τις δραστηριότητες τους εν ώρα εργασίας.

Ο BigBrother στον εργασιακό χώρο
Οι εργαζόμενοι στη Barclays παραπονέθηκαν για τις τακτικές Big Brother που εφαρμόζονταν από την εταιρεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τράπεζα να υποσχεθεί στους υπαλλήλους της ότι πλέον θα συλλέγει ανώνυμα τα δεδομένα.

Η Barclays δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί τέτοια προγράμματα, αφού στον 21ο αιώνα οι διευθυντές έχουν τον πλήρη έλεγχο της ηλεκτρονικής δραστηριότητας των υπαλλήλων τους.

Οι εταιρικοί υπολογιστές έχουν εγκατεστημένο software με το οποίο ελέγχονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται, και γενικότερα ότι κι αν κάνουν μέσω του υπολογιστή.

Ακόμα, η παρακολούθηση φτάνει στο σημείο live feed και εξελιγμένης καταγραφής της πληκτρολόγησης, ώστε οι διευθυντές να ελέγχουν και να διορθώνουν άμεσα την αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Οι δουλειές γραφείου επιτηρούνταν από απαρχής κόσμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Jacobin πλέον τα αφεντικά έχουν τον πλήρη έλεγχο του τι κάνουν οι εργαζόμενοι τους, χάρη στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα που διαθέτουν.

Το 1990, εκτός των υπαλλήλων γραφείου, το Walmart έλεγχε και όσους εργάζονταν στην αποθήκη δίνοντας τους εντολές μέσω ακουστικών. Αντίστοιχες τακτικές ακολουθεί σήμερα και το Amazon, το οποίο μέσω συσκευής λέει στους εργαζομένους του ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσουν και σε πόση ώρα να φτάσουν στον προορισμό τους. Αν αργήσουν ή κάνουν διάλειμμα τότε τιμωρούνται.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι εκτός σπιτιού, όπως υδραυλικοί, πωλητές, βοηθοί υγείας στο σπίτι, και άλλοι, ελέγχονται μέσω εφαρμογών στο smartphone τους. Σε κάποιες περιπτώσεις 24 ώρες την ημέρα.

Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δεν το γνωρίζει αυτό. Διότι τα αφεντικά τους δεν είναι υποχρεωμένα να τους ενημερώσουν ότι τους παρακολουθούν. Κάτι που ίσχυε και στην περίπτωση της Barclays.

Όλες αυτές οι σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όμως, όπως σημειώνει το Jacobin μπορεί να θεωρηθεί ότι καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Jacobin σημειώνει ότι το 1930 οι εργάτες επαναστάτησαν ενάντια στην απανθρωποίηση του χώρου εργασίας. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι ίσως ήρθε η ώρα οι σύγχρονοι εργαζόμενοι να σταθούν ενάντια στη χρήση τακτικών Big Brother στον εργασιακό χώρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σύνηθες στις μέρες μας οι εργοδότες να παρακολουθούν τα social media των υπαλλήλων τους. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας όσων δημοσίευαν στο Facebook και άλλες ιστοσελίδες.

πηγη

Κοινοποίησε :)