Γιατί κάποιοι παίκτες κερδίζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποιοι άλλοι πάνε συνήθως στον… κουβά; Οι κερδισμένοι δεν είναι επειδή έχουν μυστικές πληροφορίες. Χάρη στον παγκόσμιο ιστό (ναι, το περίφημο πια ίντερνετ), όλοι έχουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων online για τον υπολογισμό της πιθανότητας συγκεκριμένων αθλητικών αποτελεσμάτων στα στοιχήματά τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας είμαστε «ικανοί» για να πάρουμε λανθασμένες αποφάσεις στοιχημάτων, ακόμα και όταν τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τη σωστή απόφαση στον στοιχηματισμό μας είναι ακριβώς μπροστά μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγκέφαλοί μας κάνουν διανοητικές συντομεύσεις που ονομάζονται «ευριστικές», οι οποίες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις πληροφορίες, αλλά μας εμποδίζουν να δούμε τον κόσμο όπως είναι πραγματικά.

 

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα «heuristics» χρησιμοποιούνται τόσο συχνά ώστε να στρεβλώνουν ολόκληρη την αγορά αθλητικών στοιχημάτων και αυτό προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε άτομα που καταλαβαίνουν την ψυχολογία πίσω από αυτά.

 

Οι επιτυχημένοι παίκτες μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις διανοητικές συντομεύσεις, ώστε να μπορούν να αναλύουν τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και να εντοπίζουν τις ευκαιρίες στοιχηματισμού που οι άλλοι χάνουν. Μια από αυτές;

Οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται όταν είστε πεινασμένοι! Δεν είναι αστείο.

«Δεν είστε εσείς όταν είστε πεινασμένοι» είναι το σλόγκαν μάρκετινγκ ενός συγκεκριμένου εμπορικού σήματος σοκολατοποιίας . Πριν φτάσετε για το προϊόν τους στο ράφι όμως, ίσως θελήσετε να εξετάσετε αυτή τη σειρά ερευνητικών μελετών που αποκαλύπτουν ότι «δεν είστε εσείς» ότι τελικά είναι καλό για τους παίκτες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να είσαι πεινασμένος σε κάνει να είσαι καλύτερος παίκτης!

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντίθετο, καθώς η συμβατική σοφία λέει ότι οι πεινασμένοι άνθρωποι είναι και πιο παρορμητικοί σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις μελέτες ήταν σε θέση να βελτιώσουν τη στρατηγική τους λήψη αποφάσεων και να πάρουν ευνοϊκότερες αποφάσεις που συνεπάγονται καλύτερα αποτελέσματα όταν απλώς πεινούσαν. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι πεινασμένοι συμμετέχοντες ήταν σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουν την αξία των μελλοντικών ανταμοιβών/αποδόσεων. Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για τα αθλητικά στοιχήματα

Αποθηκεύστε την όρεξή σας και τρώτε αφού τοποθετήσετε τα στοιχήματά σας για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιλογής του σωστού αποτελέσματος.

 

Χρήστος Παπέλης,

Msc, MBA

Κοινοποίησε :)