Η βαρελίσια Guinness σε κουτί, που κυκλοφόρησε το 1988, περιέχει μια κάψουλα μείγματος αζώτου και stout.

Είναι μακράν η πιο διαδεδομένη μπύρα στην Ιρλανδία και από τις πιο γνωστές στον πλανήτη. Όποιος έχει πιει Guiness έχει ακούσει τον ήχο μιας μικρής μπίλιας μέσα στο κουτάκι, όταν αδειάζει.

Για ποιόν λόγο είναι τοποθετημένο το μπαλάκι μέσα στο κουτάκι μαύρης μπύρας;

Οι περισσότερες μπύρες έχουν διοξείδιο του άνθρακα για να είναι πιο αφρώδεις. Η Guiness όμως χρησιμοποιεί άζωτο, το οποίο κάνει την υφή της πιο “βελούδινη”. Το εν λόγω μπαλάκι φέρει μια οπή μέσα από την οποία περνάει άζωτο και μπύρα κατά τη διάρκεια της συσκευασίας λόγω της πίεσης που δέχεται το υγρό.

Η κάψουλα εισάγεται στο κουτί όταν αυτό είναι ακόμα άδειο. Στη συνέχεια, το κουτί γεμίζει με περιεχόμενο μπύρας και με ποσότητα αζώτου, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της σταθερής πίεσης στο εσωτερικό του κουτιού. Με το γέμισμα του κουτιού με μπίρα, η κάψουλα επιπλέει στην επιφάνεια του περιεχομένου εμπεριέχοντας και αυτή μπίρα με άζωτο στο εσωτερικό της στην ίδια πίεση που έχει και το περιεχόμενο του υπόλοιπου κουτιού.

Το περιεχόμενο της κάψουλας απελευθερώνεται αυτόματα κατά το άνοιγμα του κουτιού. Το άνοιγμα του κουτιού απελευθερώνει την πίεση, και αυτό κάνει την κάψουλα να “σκάει”. Η stout στο εσωτερικό της κάψουλας βοηθά στη διάδοση του αζώτου. Έτσι δημιουργείται ανάδευση (Surge) στη μπίρα και το προϊόν όταν σερβίρεται διατηρεί τον κρεμώδη αφρό του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη βαρελίσια.

Το άζωτο δεν κάνει την μπίρα μόνο πιο κρεμώδη και με πλουσιότερο αφρό, αλλά την προστατεύει και από την οξείδωση. Έτσι, ο ζυθοποιός μπορεί να προσθέσει λιγότερο ανθρακικό.

πηγή

Κοινοποίησε :)