Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για Κέντρα Καινοτομίας

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται η δημιουργία κέντρων καινοτομίας στη Ελλάδα, με πιο πρόσφατο δείγμα τη λειτουργία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της καινοτομίας.

Η περίπτωση του φαρμακευτικού κολοσσού που επέλεξε την Ελλάδα, για το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει ανά τον κόσμο, ακολουθεί μια τάση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει έναν μικρό, αλλά όχι ασήμαντο, αριθμό εγκαταστάσεων R&D και Καινοτομίας στη χώρα μας.

Αυτό διαπιστώνει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη που θέτει ως έναν από τους αναπτυξιακούς στόχους την προσέλκυση περισσότερων πολυεθνικών για τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας. “Ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών έχει κέντρα έρευνας ή/και παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα για την διεθνή αγορά. Δυνητικά μπορούν να έρθουν πολύ περισσότερες, ιδίως για δραστηριότητες που δεν απαιτούν βιομηχανική εγκατάσταση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στη βάση αυτή αναζητείται η φόρμουλα που θα οδηγήσει και άλλες πολυεθνικές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pfizer. Μερικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Πρόσφατα ενισχύθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία που υλοποιούν επιχειρήσεις στη χώρα μας. Παράλληλα, ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν και τα Κέντρα Καινοτομίας που σχεδιάζονται στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, στην Αθήνα και στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στην Περαία της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, μένουν ακόμη περισσότερα να γίνουν με πιο βασικό ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της έρευνας μέσω της άρσης αγκυλώσεων για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ακόμη προτείνεται η θέσπιση περισσότερων κινήτρων για έρευνα στις επιχειρήσεις και η υποστήριξη με αρχικά κεφάλαια για συστήματα ερευνων που θα αναπτύσσουν λύσεις, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν κέντρα R&D
Τα περισσότερα κέντρα ερευνών στην Ελλάδα προέρχονται είτε από εξαγορές ελληνικών εταιρειών, είτε από το ειδικό ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι με τη χώρα μας, συνήθως λόγω της σχέσης που έχουν με αυτή. Είναι, ουσιαστικά, ειδικές περιπτώσεις και όχι αποτέλεσμα μιας στοχευμένης στρατηγικής για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων. Δεν παύουν, ωστόσο, να αποτελούν μια “μαγιά” που συνδέει τη χώρα μας με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και του κόσμου.

Η Pfizer δεν είναι μόνη της στη Θεσσαλονίκη. Η Deloitte έχει δημιουργήσει το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας ( Alexander Competence Center) στο Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, ενώ η Cisco ίδρυσε στα Παλαιά Σφαγεία, Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

 

think

Κέντρα καινοτομίας και έρευνας έχουν υποδεχθεί και άλλες πόλεις της Ελλάδας:

 

Στα Ιωάννινα, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας λειτουργεί από το 2017 η γερμανική εταιρεία λογισμικού HR, Ρersonal & Informatik AG (P&I), ενώ στις αρχές του χρόνου εγκαινιάστηκε και το νέο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της, επίσης γερμανικής, TeamViewer. Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν συνολικά να απασχολήσουν περί τους 400 μηχανικούς πληροφορικής, σχεδιάζοντας προσλήψεις το επόμενο διάστημα. Μέτοχος και των δύο εταιρειών είναι το fund Permira, βασικό στέλεχος του οποίου είναι ο Γιορκ Ροκενχάουζερ (Jörg Rockenhäuser), επενδυτής με στενούς δεσμούς με τη χώρα μας, ο οποίος μάλιστα ως κάτοχος εξοχικού στην Κέρκυρα πρόσφατα τάχθηκε και κατά της επένδυσης που δρομολογείται στην Κασσιόπη.

Υπάρχει βεβαίως και η Πάτρα που διαθέτει μακρά ιστορία στις τεχνολογικές εταιρείες και στην καινοτομία, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από το Πανεπιστήμιο της πόλης. Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης διατηρεί, από το 2012, στην Πάτρα η αμερικανική εταιρεία cloud εφαρμογών Citrix, η οποία είχε εξαγοράσει τότε την πατρινή Bytemobile. Εκ των πραγμάτων κέντρο έρευνας της Applied Materials είναι πλέον και η Think Silicon που εντάχθηκε στο αμερικανικό όμιλο τον περασμένο Μάιο σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στη χώρα μας.

Στην Αθήνα, από το 1990 λειτουργεί στην Αθήνα το R&D Center της Nokia, που απασχολεί πάνω από 500 μηχανικούς. Στις εγκαταστάσεις της BIC Βιολέξ, στην Άνοιξη της Αττικής λειτουργεί το διεθνές κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για τις τεχνολογίες ξυραφιών του γαλλικού ομίλου BIC. Από τα γραφεία της Beat αναπτύσσονται εφαρμογές για την πλατφόρμα κινητικότητας Free Now που έχουν συστήσει η Daimler και η BMW. Κέντρο Ανάπτυξης για το αποκαλούμενο Robotic Process Automation (RPA) σχεδιάζει να δημιουργήσει στην ελληνική πρωτεύουσα και η Microsoft αξιοποιώντας την ομάδα της Softomotive που εξαγόρασε πρόσφατα.

Στην Αθήνα βρίσκονται, ακόμη, και τα γραφεία της Innoetics που αναπτύσσει τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία (text-to-speech) και η οποία εξαγοράστηκε το 2017 από την Samsung. Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του Δημόκριτου, στην Αγία Παρασκευή, βρίσκεται το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης που άνοιξε το 2018 η Tesla. Τέλος, ευρωπαϊκό Κέντρο Εξειδίκευσης για τον Τραπεζικό Τομέα (European Banking Center of Excellence) σχεδιάζουν να ιδρύσουν στην Αθήνα και η ΙΒΜ σε συνεργασία με τον όμιλο Infosys.

πηγη

Κοινοποίησε :)