Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για Κέντρα Καινοτομίας
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται η δημιουργία κέντρων καινοτομίας στη Ελλάδα, με πιο πρόσφατο δείγμα τη λειτουργία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της καινοτομίας.
Η περίπτωση του φαρμακευτικού κολοσσού που επέλεξε την Ελλάδα, για το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει ανά τον κόσμο, ακολουθεί μια τάση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει έναν μικρό, αλλά όχι ασήμαντο, αριθμό εγκαταστάσεων R&D και Καινοτομίας στη χώρα μας.
Αυτό διαπιστώνει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη που θέτει ως έναν από τους αναπτυξιακούς στόχους την προσέλκυση περισσότερων πολυεθνικών για τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας. “Ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών έχει κέντρα έρευνας ή/και παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα για την διεθνή αγορά. Δυνητικά μπορούν να έρθουν πολύ περισσότερες, ιδίως για δραστηριότητες που δεν απαιτούν βιομηχανική εγκατάσταση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στη βάση αυτή αναζητείται η φόρμουλα που θα οδηγήσει και άλλες πολυεθνικές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pfizer. Μερικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Πρόσφατα ενισχύθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία που υλοποιούν επιχειρήσεις στη χώρα μας. Παράλληλα, ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν και τα Κέντρα Καινοτομίας που σχεδιάζονται στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, στην Αθήνα και στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στην Περαία της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, μένουν ακόμη περισσότερα να γίνουν με πιο βασικό ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της έρευνας μέσω της άρσης αγκυλώσεων για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ακόμη προτείνεται η θέσπιση περισσότερων κινήτρων για έρευνα στις επιχειρήσεις και η υποστήριξη με αρχικά κεφάλαια για συστήματα ερευνων που θα αναπτύσσουν λύσεις, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.
Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν κέντρα R&D
Τα περισσότερα κέντρα ερευνών στην Ελλάδα προέρχονται είτε από εξαγορές ελληνικών εταιρειών, είτε από το ειδικό ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι με τη χώρα μας, συνήθως λόγω της σχέσης που έχουν με αυτή. Είναι, ουσιαστικά, ειδικές περιπτώσεις και όχι αποτέλεσμα μιας στοχευμένης στρατηγικής για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων. Δεν παύουν, ωστόσο, να αποτελούν μια “μαγιά” που συνδέει τη χώρα μας με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και του κόσμου.
Η Pfizer δεν είναι μόνη της στη Θεσσαλονίκη. Η Deloitte έχει δημιουργήσει το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας ( Alexander Competence Center) στο Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, ενώ η Cisco ίδρυσε στα Παλαιά Σφαγεία, Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Κέντρα καινοτομίας και έρευνας έχουν υποδεχθεί και άλλες πόλεις της Ελλάδας: